Gerontološka služba

Gerontološka služba

Gerontološka služba, kao što joj i samo ime kaže, namenjena je našim najstarijima, koji su onemoćali, oslabili, usled same starosti ili borbe sa nekom bolešću.5 Gerontoloska sluba

Ponekad, i to ne tako retko, dešava se da stari ljudi žive sami. Razlozi su brojni: neki od njih nemaju decu, kao ni bliže rođake, dok kod drugih, ostatak porodice živi negde daleko, možda čak na drugom kontinentu.

U zavisnosti od čega pate stare osobe, često je teško otići i u prodavnicu, okupati se, itd, jednostavno, obične radnje o kojima mlad i zdrav čovek ne misli, nepremostiva su prepreka za bolesne i onemoćale.

Zbog toga je pravi spas imati geronto domaćicu. Geronto domaćica postaje najbolji prijatelj starih osoba, i to tako što posećuje njihov dom svakoga dana. U pitanju je osoba koja je medicinska sestra, i koja će vam dati odgovarajuću terapiju, pratiti kako vi na istu reagujete i o tome obavestiti vašeg lekara.

Gerontološka služba je organizovana tako da može da bude dežurna čitavih dvadeset četiri časa dnevno, zbog toga što neke situacije u životu tako zahtevaju. Na primer, postoje bolesnici koji se nalaze u završnim fazama, terminalnim fazama svoje bolesti i njima je jako teško. Obično trpe jake i skoro nepodnošljive bolove, tako da moraju biti pod stalnim nadzorom medicinskog  osoblja.

Ipak, i njima je značajno lakše ako se nalaze u ambijentu koji dobro poznaju, a to je njihov dom. Takođe, ostali članovi porodice teško doživljavaju bolest nekog svog bliskog i dragog, a to može da bude majka, otac, baka, deka, tetka, ujak... Svima bolest teško pada, pa je tada zaista spas imati pri ruci stručno lice koje može pružiti pomoć u svakom trenutku.

Ovo navodimo kao primer, iz razloga, što bolesnoj osobi naglo može pozliti, pa umesto da panično zovete hitnu pomoć, vi već imate gerontološku službu koja vam je dostupna u svakom momentu. Dakle, medicinska sestra koja boravi dvadeset četiri časa kod vas, i koja uvek može dati injekciju, lek, ili šta god da je lekar prepisao.

Takođe, stare osobe su često nepokretne ili se kreću ograničeno, teško su pokretne. Često predstavlja pravi izazov otići do toaleta ili istuširati se. Ovde je od presudne važnosti gerontološka služba, koja pruža sve ove usluge.

Ako je potrebno da se ode do medicinske ustanove, radi složenije dijagnostike, kao što je pregled magnetnom rezonancom, rendgenom ili skenerom, tada će to za vas obaviti sanitetski prevoz. Nakon vraćanja iz bolnice, dalju negu preuzima ekipa kućne nege, u kojoj opet učestvuju lekari koji su svih specijalnosti.

Naš tim se prema ljudima odnosi sa dužnim poštovanjem i trudi se da se svako oseća prijatno, koliko je to god moguće, s obzirom na celokupnu situaciju. Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja koja se tiču vaše bolesti, terapije, oporavka, a često pravi razlozi za neko stanje ili trenutno osećanje, znaju da budu bolji lek od bilo koga drugog.

Oslonite se na naše ekipe, koje će vam izaći u susret u svakom trenutku i dati sve od sebe da vam bude bolje i to u što kraćem vremenskom periodu.