Plasiranje katetera

Plasiranje katetera

Plasiranje katetera je usluga koju jedino može da obavi stručno medicinsko osoblje, a značilo bi postavljanje katetera u mokraćnu bešiku iz raznih razloga. 11 Plasiranje urinarnog katetera

Mogli bismo da objasnimo drugačije da je u pitanju medicinsko-tehnička radnja, gde svi aseptični uslovi za rad moraju da budu ispunjeni.

Dakle, šta je to urinarni kateter? U pitanju je jedna šuplja cev, koja se pravi od lateksa, poliuretana i silikona. Kateterizacija se radi iz nekog razloga, i od toga upravo zavisi koju vrstu katetera ćemo koristiti.

Ukoliko vas zanima koja je dužina katetera, reći ćemo da je kod odraslih osoba ona uvek jednaka, dok je širina, tj. prečnik, različit. Postoje kateteri 16, 18, 20.

Dve su osnovne vrste katetera i to su trajni i privremeni.

Trajni, permanentni ili stalni kateteri su oni koji imaju balon, i mogu biti trokraki i dvokraki. Za odvođenje mokraće poslužiće izvodni kraci, dok balon sprečava izvlačenje katetera. Kada postoji treći krak, on služi da se ispira bešika. Pod terminom stalni, znači da oni mogu da ostanu plasirani i do tri meseca.

Privremeni kateteri su bez balona, i drugačije se nazivaju intermitentni. U upotrebi su obično Timanov i Nelatonov kateter. Izrađuju se od lateksa i PVC-a a trajaće od tri dana do jedne sedmice maksimalno.

Ukoliko postoji potreba da vam se plasira kateter, možete se obratiti stručnom timu Kućne nege Medic. U svakom trenutku smo spremni da primimo poziv i da izađemo na teren, te da pružimo ovu uslugu. U našem timu su i lekari specijalisti, kao i medicinski tehničari, sestre, i ostalo stručno osoblje. Odlikuje nas višegodišnje iskustvo, profesionalnost, stručnost, ali i ljubaznost, srdačnost.

Prema pacijentima se odnosimo sa dužnim poštovanjem, i trudimo se da svima vratimo osmeh na lice lepom rečju i toplim pogledom. Razgovor ljudima dosta znači, tako da smo spremni da odgovorimo na vaša pitanja vezana za nastalu situaciju, nošenje katetera, njegovo plasiranje i sve drugo što vas zanima.

Kada se plasira kateter, potrebno je da se dobro poznaje anatomija žene, odnosno, muškarca, u ovom slučaju, urogenitalnog sistema. Kada govorimo o mokraćnoj bešici, to je jedan šupalj organ, sterilan je i služi da održi sredinu kiselom kao i da vrši odbrambenu funkciju.

Važno je znati da spoljašnji otvor uretre nije sterilan. Mikroorganizmi koji su patogeni mogu se uneti naviše, i proširiti se na bešiku i bubrege, te izazvati ozbiljne infekcije.

Postoji više razloga zbog čega neko mora da nosi kateter a to su:

  • priprema za operaciju, priprema za porođaj
  • kada bolesnik ne može spontano da mokri
  • kada pacijent nije u stanju da zadrži urin, pa dolazi do nevoljnog mokrenja
  • kateter je potrebno plasirati nepokretnim osobama, kao i ljudima bez svesti
  • drugi slučajevi.

Međutim, nekada postoje situacije kada ne može da se plasira kateter i to su:

  • prijapizam
  • povreda karlice
  • promene u mokraćnom kanalu koje su urođene ili stečene...

Kateterizaciju mora da obavi samo stručno lice, pod aseptičnim uslovima, tako da su naše sestre sa znanjem, iskustvom i veoma pažljive. Posebno oprezan je potrebno biti kod muškaraca, zbog njihove anatomije. Zbog toga se naše ekipe trude da bolesnike pripreme pre svega psihički, jer je intervencija donekle neprijatna a ponekad i bolna. Međutim, uz pravilno izvođenje, sve protekne u najboljem redu i bez problema.